Keratokonus Nedir
Keratokonus, normalde kubbe şeklindeki korneanın ilerleyici şekilde incelmesi ve koni benzeri bir çıkıntı oluşumu ile seyreden bir kornea hastalığıdır. Hastalık, tipik olarak ergenlik döneminde ve erken yetişkinlikte sürekli ilerleme ile teşhis edilir.
Gözün normal basıncı ile korneanın ince olduğu alanlarda koni şeklinde dışa doğru itilmesi nedeniyle oluşur. Kornea, göze gelen ışığı görme merkezine yönlendirmede sorumlu ve en yüksek kırıcılığa sahip dokudur. Anormal şekilli bir korneada ışığın geçtiği yol etkilendiğinden görme keskinliğini azalır. Bu azalan görme keskinliği, sürüş, televizyon izleme veya okumak gibi basit görevleri bile gerçekleştirmeyi zorlaştırabilir.
Korneal çapraz bağlama kullanılmadan önce, keratokonus hastalarının %10’unuda kornea nakline ihtiyaç duyulmaktaydı.
Keratakonus Tedavisi
Manisa BatıGöz de keratokonus tanısı için gelişmiş korneal topografi görüntülemesi yapan Orbscan tanı testini içerir. Bu test, anterior yüzeyin eğriliğini, anterior ve posterior yüzeyin yükselmesini ve genel pakimetri değerlerini belirler. Bu görüntü, erken keratokonusun en hassas göstergesi olup, ön yüzeyde değişiklikler meydana gelmeden önce arka yüzeyde dirsekleşme sıklıkla görülür.
Manisa BatıGöz de Keratokonus hastalarımız için temel hedeflerimiz
1.Orbscan ile görüntüleme yöntemiyle keratokonus tespiti.
2.İlerleyen hastalıkların veya stabilitenin tekrarlayıcı görüntüleme ile saptanması.
3.Keratokonus hastalarında kontakt lensler, korneal çapraz bağlanma, intrastromal kornea halkaları ve fakik implantları içeren terapötik veya refraktif seçenekler.
Riboflavin ve UV-A ışığı ile Korbonal kollajen çapraz bağlanma nedir?
ManisaGöz de 2009 yılından beri kornea çapraz bağlama (CXL) uygulaması yapılmaktadır. Prosedür korneayı sertleştirmek ve ilerleyici ektatik hastalığı önlemek için kullanılır. Çapraz bağ korneaları stabilize etmek ve kornea nakli riskini önlemek için tedavi standardı olarak kabul edilmektedir.
ManisaGöz de korneal kollajen çapraz bağlama, kornea üzerinde Riboflavin Göz Damlalarının uygulanması ile başlar. Kornea tarafından emildikten sonra yaklaşık 30 dakika boyunca UV-A ışığı uygulanır. Bu uygulama, stromanın mekanik mukavemetini arttırmak için kollajen çapraz bağlarını arttırır. Tedaviden sonra antibiyotik ve diğer göz damlası kullanılır ve koruyucu bir bandaj kontakt lens dört ila beş gün boyunca yerleştirilir. Ameliyat sonrası talimatlar verilir.