Kuru Gözlerinizin Nedeni: Meibomian Bezi Disfonksiyonu (MGD)

Meibomian bezi disfonksiyonu (MGD), daha önce hic duymadıgınız en yaygın göz problemlerinden biri olabilir. 

Meibomian bezi göz kapaklarındaki belirli bir bez tipini ifade eder. Üst göz kapagında 25 ila 40, alt göz kapagında ise 20 ila 30 adet meibomian bezi bulunur. Bu bezlerin görevi göz yüzeyine yag salgılamaktır. Bu yaglar gözyaslarının cok hızlı buharlasmasını önlemeye yardımcı olur.Meibomian bezi disfonksiyonu, meibomian bezlerinin tıkanması veya baska bir anormalligidir, dolayısıyla gözyaslarına yeterli miktarda yag salgılamazlar. Gözyasları cok cabuk buharlastıgı icin MGD, kuru göz sendromunun önde gelen nedenidir. Aynı zamanda blefarit adı verilen göz kapagı problemiyle de iliskilidir.

MGD Risk Faktörleri

Meibomian bezi fonksiyon bozukluguna yakalanma riskinizi etkileyebilecek cesitli faktörler vardır.

Meibomian bezi disfonksiyonu (MGD) sıklıkla kuru gözlerin altında yatan nedendir.

Kuru göz riski gibi MGD riski de yasla birlikte artar. 40 yasın üzerindeki kisilerde bu hastalıgın görülme riski cocuklara veya genc yetiskinlere göre önemli ölcüde daha yüksektir.

Göz makyajı yapmak da katkıda bulunan baska bir nedendir. Eyeliner ve diger makyaj malzemeleri meibomian bezlerinin acıklıklarını tıkayabilir. Bu, özellikle göz kapaklarınızı iyice temizlemezseniz ve uyumadan önce tüm göz makyajı izlerini temizlemezseniz gecerlidir.Bazı arastırmacılar kontakt lens takmanın da MGD riskini artırabilecegine inanıyor. Son arastırmalar, meibomian bezlerindeki degisikliklerin kontakt lens kullanımıyla iliskili oldugunu ve altı aya kadar kontakt lens kullanımının durdurulmasının bu degisiklikleri ortadan kaldırmadıgını göstermistir.

MGD Nasıl Tespit Edilir?

Meibomian bezi fonksiyon bozuklugunun semptomları (gözlerde kanlanma, kum var hissi, kasıntı ve bulanık görme) kuru göz sendromununkilerle neredeyse aynıdır.

MGD’niz olup olmadıgını yalnızca göz doktorunuz kesin olarak söyleyebilir.

Doktorunuzun kullanabilecegi basit bir teknik, göz kapagınıza baskı uygulamak ve böylece meibomian bezlerinin icerigini dısarı cıkarmaktır. Bu salgıların sıklıkla gözlemlenmesi, egitimli bir göz uzmanının meibomian bezi fonksiyon bozuklugunuz olup olmadıgını belirlemesine olanak tanıyabilir.

Meibomian bezleri, göz yüzeyini nemli ve rahat tutmak icin gözyası filmini stabilize eden yaglar salgılar.

Meibomian bezi disfonksiyonu gözyası filminin stabilitesini etkilediginden doktorunuz gözyaslarınızın kalitesini, miktarını ve stabilitesini de ayrıca test edebilir.Yaygın uygulanan bir test; gözyası kırılma süresi (TBUT) testidir. Bu basit, yöntem, gözünüzün ön yüzeyindeki gözyası filmine az miktarda boya uygulanarak yapılır. Doktorunuz daha sonra gözünüzü mavi ısıkla inceleyerek gözyası filminizin gözünüzdeki stabilitesini ne kadar cabuk kaybettigini (kırıldıgını) tesbit eder.

Meibomian Bezi Disfonksiyonunun Tedavisi

Gecmiste MBD icin önerilen tipik tedavi, göz kapaklarına sıcak kompres uygulanması ve ardından göz kapaklarına masaj yapılmasıydı. Bu tedavinin amacı, meibomian bezlerinin acıklıklarını tıkayan kalınlasmıs yagı eritmek ve dısarı cıkarmaktı.

Sıcak kompresler ve göz kapagı masajı 

Genellikle MGD semptomlarını etkili bir sekilde gidermez.

Ne yazık ki, sıcak kompresler ve masaj genellikle sorunu yeterince tedavi etmek ve meibomian bezlerinin normal isleyisini yeniden saglamak icin yeterli degildir.

Artık yeni, daha etkili tedavi secenekleri mevcut. Bunlar sunları icerir:

Meibomian bezi sondalaması

Bu, meibomian bezlerinizin acıklıgını ve ana kanalını acmak icin göz doktorunuz tarafından uygulanan basit bir tekniktir. Gözünüze anestezik göz damlaları uygulandıktan sonra doktorunuz, kirpiklerinizin tabanına yakın meibomian bezlerinizin acıklıklarını incelemek ve genisletmek icin elde tutulan bir alet kullanır.

Bir calısma, hastaların yüzde 96’sının bu islemden sonra MGD semptomlarında anında rahatlama sagladıgını ve yüzde 100’ünün bir ay icinde iyilesme yasadıgını bildirdi. Baska bir calısmada, meibomian bezi incelemesi yapılan MGD hastalarının yüzde 76’sının, sondalamadan bir gün sonra semptomlarda iyilesme elde edildigi ve sondalama ve kortikosteroid göz damlası tedavisi kombinasyonu alan hastaların, tek basına kortikosteroid göz damlası ile tedavi görenlere kıyasla semptomlarda daha hızlı ve daha tam bir iyilesme saglandıgı bulundu.  

Antibakteriyel göz damlası. 

Bazı calısmalar antibakteriyel göz damlalarının meibomian bezi fonksiyon bozuklugunun giderilmesine yardımcı oldugunu göstermistir. Göz muayeneniz sırasında göz doktorunuz bunun sizin icin iyi bir secenek olup olmadıgı konusunda size bilgi verecektir.

Siklosporin göz damlası

Siklosporin, vücudun bagısıklık tepkisini belirli bir sekilde degistiren bir maddedir. Bu etken madde, kuru göz semptomlarını yönetmek icin kullanılan receteli göz damlaları formunda bulunur.

LipiFlow

LipiFlow termal titresim sistemi (TearScience), meibomian bezlerindeki mumsu birikintileri eritmek icin göz kapaklarına yeterli ısı uygulayan bir poliklinik sartlarında uygulanabilen bir prosedürdür. Aynı zamanda göz kapagına darbeli basınc uygulayarak bezlerin kanalını acıp bosalmasını saglar.LipiFlow cihazı, 12 dakikalık tedavi seansı icin göz kapagına takılır ve sistem, göz kapaklarından göz küresine ısı veya basınc aktarımı olmayacak sekilde tasarlanmıstır. Son calısmalar, sürecin meibomius bezi fonksiyon bozuklugunun belirti ve semptomlarını önemli ölcüde azalttıgını göstermistir.

Omega-3 takviyeleri.

Bazı oftalmologlar yukarıdaki MGD tedavilerinden birine ek tedavi olarak omega-3 yag asitleri iceren diyet takviyesi önermektedir. Omega-3 acısından zengin bir diyet, gelecekte meibomian bezi fonksiyon bozuklugu atakları riskini de azaltabilir. Görünüse göre bu esansiyel yag asitleri, MGD ile iliskili inflamasyonu baskılamaya ve meibomian bezlerinde mumsu materyal birikme riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Perfloroheksiloktan göz damlası 

Meibomian bezi disfonksiyonu (MGD) ile iliskili semptomların tedavisi icin ABD Gıda ve İlac İdaresi (FDA) tarafından yakın zamanda onaylanan bir ajan perfloroheksiloktandır. Perfloroheksiloktan Avrupada EvoTears, Avustralyada NovaTears ve Amerikada  Miebo markaları ile pazara sunulmustur. Amerika Birlesik Devletleri, Almanya ve Cin’de yapılan klinik calısmalarda, ajanın günde dört kez kullanılmasıyla, evaporatif kuru göz hastalıgı olan hastaların semptomlarında ve total kornea fluorescein skorunda iyilesme tespit edildigi rapor edilmistir. 

Damla icerigi, baska bir ek madde ilavesi olmaksızın tamamen perfloroheksiloktandan olusmaktadır. Dolayısıyla herhangi bir koruyucu madde icermez.

İlac oküler yüzeye hızla yayılıp, hava-gözyası arayüzünde bir bariyer olusturur, buharlasmayı önleyerek etkili oldugu düsünülmektedir. Amfipatik yapısı nedeniyle perfloroheksiloktan aynı zamanda lipitleri de cözebilmektedir. Bu, meibomius bezi acıklıklarındaki sertlesmis meibum salgılarının cözülmesinde ve uzaklastırılmasında ve gözyası filmi lipitlerinin daha da stabil hale getirilmesinde potansiyel bir role isaret etmektedir. Bununla birlikte, insan denemelerinin cogu, ajanın kornea yüzey hasarını iyilestirme yetenegi hakkında olumlu sonuclar rapor etmistir.