Retina yırtığı görmenin tamamen kaybına neden olabilir. Retina, gözün iç kısmındaki ışığa duyarlı olan tabakadır. Retinal yırtık ve ya delik genellikle retina dekolmanına yol açabilmektedir. Bazen gözde sinek uçuşması ilk ve tek belirti olabilmektedir. Çoğu zaman ön belirti olmamaktadır ve retina dekolmanı genellikle hiç bir darbe öyküsü olmadan gelişmektedir.
Retina dekolmanı belirtileri
Işık çakmaları, uçuşan sinekler, görme kaybı, görme alanı kaybı
Tedavi seçenekleri
Damlalı göz muayenesi, Kriyoterapi, pnömatik retinopeksi, skleral çökertme, vitrektomi
Retina Dekolmanı neden gelişir
Travma, geçirilmiş katarakt cerrahisi, arka vitreus dekolmanı, yeni gelişen sinek uçuşmaları, retinal yırtık, retinal delik, lattis dejenerasyon
Muayene ve Tanı
Retinal dekolmanı tanısının bir çok yöntemi vardır;
- Görme Keskinliği
- Göz içi basınç ölçümü
- Oftalmoskopi
- İndirekt Oftalmoskopi
- Damlalı göz muayenesi
- Biyomikroskopi
Prognoz
Santral görme kaybı gelişmemiş ise görme prognozu mükemmeldir. Bu retinanın fonksiyonel merkezinin yani makulanın ayrışmamış olması demektir. Makula tutulmuş ise yani makula ayrılmış ise prognoz optimumun altında kalır.Diğer faktörler arasında dekolmanın süresi ve hastanın yaşı sayılabilir.
Alınabilecek önlemler
Gözde ışık çakmaları, yeni gelişen uçuşmalar , belirgin görme kaybı gelişecek olursa 48 saat içinde damlalı göz muayenesi önerilir.
Komplikasyonlar
- Kalıcı görme kaybı
- Körlük
- Gözün kaybı (“fitizis bulbi”)
Ne zaman doktorunuza danışmalısınız
Yeni gelişen uçuşmalar, ışık çakmaları veya görme kaybı durumunda göz doktorunuza danışınız. Eğer miyopi, lattis dejenerasyon veya göz travması varsa göz doktorunuza mutlaka görünmelisiniz.
Retina dekolmanı tanısı bir kez konulduktan sonra acil cerrahi müdahale gerekebilir.
“Önerilerim.…….”
Retina dekolmanı oldukça korkutucu olabilir. Çoğu zaman, hastamızı belirtiler başladıktan sonar kısa zamanda göremiyoruz. Hastalarımız belirtilerin hemen kaybolacağını umut ederek bekliyorlar. Esasen Retina dekolmanı tanısı ne kadar erken konulursa tedavi şansıda o kadar yükselmektedir.
Retina dekolmanı doğal seyrinde körlük ile sonuçlanmaktadır. Nadiren, zaman ile, gözde kaybedilebilir. Yani retina dekolmanını cerrahi olarak onarmak dışında gerçekte çok fazla seçenek bulunmamaktadır. Retina dekolmanı ameliyatı genellikle acildir. Cerrahi zamanlama ve aciliyet makula tutulumuna bağlıdır. En iyi durumda, makula yatışık ise cerrahi ayrılma gerçekleşmeden once planlanmalıdır. Makula zaten ayrılmış ise (santral görme azalmış ya da kaybolmuştur), zamanlama daha az önem taşımaktadır. Bu durumun hasta açısından önceden anlaşılmasının zor olduğunu kabul etmemiz gerekir.
Retina dekolmanı onarımı genellikle vitrektomi veya skleral çökertme ameliyatını, ya da her ikisini birlikte içerir. Cerrahi detay bu yazının kapsamı dışında olmakla birlikte bu ameliyatlar bugün en sık kullanılan yöntemlerdir.
Ameliyatın komplikasyonları olabilir; yakın görme sorununda artış, çift görme, katarakt gelişiminde hızlanma ve diğerleri. Göz içi herhangi bir cerrahi girişimde olduğu gibi enfeksiyona bağlı körlük riski vardır. Risk Oranı 10,000-15,000 de bir arasındadır.
Retina dekolmanı genellikle retina yırtığı ya da retina deliğinden kaynaklanmaktadır. Nadiren geçirilmiş travma öyküsü bulunabilir. Retina dekolmanı vakalarının çoğu arka vitreus dekolmanını takiben gelişen retinal yırtık neticesinde ortaya çıkar.
Retina dekolmanı genellikle normal, sağlıklı kişilerde görülür. Vakalarda çoğunlukla cerrahi tedavi gereklidir ve retina vakaların yaklaşık% 90-95 inde başarılı bir şekilde yatıştırılabilir. Görsel düzelme hastanın yaşı, dekolmanın genişliği ve makula tutulumuna bağlıdır.