Katarakt nedir?
Katarakt, normalde net ve şeffaf olan göz merceğinin bulanıklaşmasıdır. Göz merceğinin bulanıklaşması ışığın retinaya geçişini engeller, bu da görme problemlerine neden olur. Katarakt, yeni oluşan bir doku veya tümör değildir.
Kataraktın birçok nedeni olabilir; ancak genellikle neden ilerleyen yaştır. Diğer nedenler arasında göz alınan darbe, kronik göz hastalıkları ve diyabet gibi diğer tıbbi durumlar sayılabilir.
Katarakt gelişimini hızlandırabilen bazı ilaçlar vardır. Katarakt görme azalmasına neden olabilir, ancak gelişmesi genellikle aylar ya da yıllar alır. Görme ciddi şekilde bozulursa, cerrahi tedavi önerilir. Neyse ki, katarakt cerrahisi genel olarak güvenli ve etkili bir tedavidir.
Katarakt bulguları nelerdir?
- Sisli, bulanık yada perdeli görme
- Işığa ve yansımaya karşı duyarlılık artışı
- Gece görüşün azalması
- Hareler görme
- Gözlük numaralarının sık sık değişmesi
- Çift görme
- Renkleri eskisi gibi canlı görememe
Katarakt önlenebilirmi?
Katarakt genellikle ilerleyen yaşla birlikte görülür. Kataraktların net bir nedeni olmasa da sağlıklı dengeli beslenme, güneşten korunma ve sigara içmekten kaçınma katarakt gelişimini yavaşlatabilir.
Katarakt nasıl alınır?
Cerrahi, katarakt tedavisinde tek etkili tedavi yöntemi cerrahidir. Katarakt ameliyatı çok yaygın yapılan, göz içerisindeki bulanıklaşmış merceğin alındığı bir ameliyattır. Göz içerisindeki mercek görüntünün retinada odaklanmasını sağlar. Ameliyatda katarkt alınarak yerine göz içi lens (GİL) adı verilen yapay mercek yerleştirilir.
Ameliyat genellikle acil değildir aylarca veya yıllarca ertelenebilir. Gözlük ve kontaklar, ameliyat zamanı gelene kadar gözlük hastanın görmesine yardımcı olabilir.
Ameliyatın zamanlaması, katarakta bağlı görme kaybının hastanın yaşam kalitesini, günlük fonksiyonlarını etkileme düzeyine göre belirlenir.
Katarakt ameliyatında dikiş gerekirmi?
Katarakt ameliyatındaki güncel gelişmeler sayesinde artık dikişler zorunlu değildir. Ameliyatlar dikiş gerektirmeyen daha küçük kesilerden gerçekleştirilebilmektedir. Bununla birlikte, bazen dikiş gerektiren ameliyatlar gerekebilmektedir. Ameliyatınızdan önce tıbbi durumunuzu değerlendirerek sizin için mümkün olabilecek en iyi tedavi planına karar verimekteyiz.
Nasıl bir sonuç beklemeliyim?
Katarakt ameliyatından sonra, hastalarımız görmelerinde gün içerisinde düzelme bekleyebilirler. Hastanın gözünde başka bir sorun yok ise %70 veya daha iyi bir görme düzeyine ulaşabilir. Ameliyattan sonra bazen okuma gözlüğü gerekebilir.
Gözüm için en iyi göz içi merceği hangisidir?
Doktorlarımız katarakt ameliyatı için üç farklı göz içi lens kullanmaktadır: standart tek odaklı göz içi lens, torik (astigmatı düzelten) göz içi lens veya multifokal göz içi lens. Muayeneniz esnasında sizin için en uygun seçeneğin hangisi olduğunu ayrıntılı bir şekilde konuşacağız.
Ameliyatlarımızda, en güncel ve gelişmiş mercek alternatiflerini sunuyor ve her bir hastamızın ihtiyacına göre kişiselleştirebiliyoruz.
“İğnesiz, bandajsız” katarakt ameliyatı ne anlama geliyor?
Geçmişte, katarakt cerrahisi, genel anestezi altında, hastanede yatırılarak yapılan bir tedaviydi.
Şimdi, topikal anestezisi göz damlası, gözün iğne ile uyuşturulması yerine göz damlası kullanılark topikal anestezi altında uygulanmaktadır. Göz damlası ile anestezi uygulaması, iğnenin istenmeyen risklerini, kanama, morarma ihtimalini azaltır. Ayrıca hastalarımıza ameliyat esnasında rahatlamalarına yardımcı olmak için IV bir yatıştırıcı verilir.
Topikal anestezinin avantajları nelerdir?
Topikal anestezinin avantajları şunları içerir:
- Ameliyat süresi kısalır
- Hasta açısından daha konforludur
- Hastayı endişelendiren iğne kullanılmaz
- Göz kaslarında paralizi olmaz ve görme neredeyse hemen açılır.
- Kanama, görme siniri hasarı veya göz perforasyonu gibi muhtemel komplikasyonlar önlenir
- Anesteziye bağlı allerji reaksiyonu ihtimali azalır
- Konvansiyonel iğne anestezisinden sonra görülebilen baş ağrıları önlenir.
- Hastaların ameliyattan sonra gözlerini kapatmalarına gerek kalmaz
“Dikişsiz” katarakt ameliyatı mümkünmü?
“Dikişsiz” katarakt ameliyatı hastalarımızın çoğu için mümkündür. “Dikişsiz” katarakt cerrahisinin faydaları şunlardır:
- Dikişsiz, küçük kesi kendiliğinden iyileşir
- Ameliyattan hemen sonra görme hızla düzelir
- Ameliyatın neden olduğu astigmat olasılığı düşüktür
- Hastalarımızın hissettiği rahatsızlık varsa bile minimaldir
Hastaların çoğunluğu “dikişsiz” cerrahiden memnun olur, ancak tüm hastalar bunun için uygun değildir. Ameliyat öncesinde tıbbi geçmişinizi dikkatle inceleyerek sizin için en uygun yöntemi belirleyebiliriz.
Katarakt tedavisinde tek seçenek ameliyatmıdır?
Birçok kişi katarakt ameliyatı olana kadar aylarca hatta yıllarca bekleyebilmektedir. Katarakt ameliyatı zamanlaması hastanın daha iyi görme kalitesi isteğine bağlıdır. Katarakt günlük yaşantınızı etkilediğinde cerrahiyi düşünmenizi öneririz.
Katarakt ameliyatı ağrılımıdır?
Doktorunuz size rahatlamanız için ilaç verecektir ve Lokal anestezi ile gözünüzü uyuşturacaktır; Bu nedenle, ameliyat esnasında rahatsızlık hissetmezsiniz.
Ameliyat esnasında uyutulacakmıyım?
Ameliyat oldukça kısa sürdüğünden genel anestezi gereksizdir. Doktorunuz gözünüzü lokal anestezi ile uyuşturacak, ameliyat esnasında uyanık kalacaksınız.
Gözüme yerleştirilecek mercek uygun olmaz ise değiştirilebilirmi?
Göze yerleştirlen merceğin uygun olmama ihtimali çok düşüktür. Ancak yinede bu durum söz konusu olacak oursa göz içi lens değiştirilebilir. Doktorunuza bu durumu danışabilirsiniz.
GİL nedir?
GİL, göz içi lensi anlamına gelir. Bulanıklaşmış doğal lensiniz ameliyat esnasında GİL ile değiştirilir.
Katarakt ameliyatının riskleri nelerdir?
Her cerrahide, riskler söz konusudur. Katarakt ameliyatı riskleri arasında enfeksiyon, retina dekolmanı, göz basıncı artışı, ilaç reaksiyonları ve görme değişikliği bulunur. Ameliyatınızdan önce riskleri doktorunuzla konuşabileceksiniz.
Katarakt ameliyatından sonra herhangi bir yakınmam olurmu?
Yaygın yakınmalar arasında gözde ağrı, kızarıklık, batma ve ışığa hassasiyet sayılabilir. Bunlar genellikle ameliyattan birkaç gün sonra kaybolur. Ayrıca, gözde kamaşma, ışık çevresinde hare ve bulanık görme sorunu yaşayabilirsiniz. Bu yan etkiler gece araç kullanırken veya düşük ışık altında çalışırken belirli bir süre zorluk yaratabilir; ancak zamanla kaybolur.
Aşırı derecede ağrı, görme kaybı veya bulantı kusma sorunu olursa derhal bizimle iletişime geçmelisiniz.
Ameliyata kendi aracımla gelip gidebilirmiyim?
Hayır, ameliyattan önce veya sonra kendiniz araç süremezsiniz. Ayrıca günün geri kalanındada araba kullanamazsınız. Doktorunuz, ertesi günkü kontrolünüzde ne zaman araç kullanmaya başlayabileceğinize karar verecektir.
Ameliyattan önce yemek yiyebilirmiyim?
Ameliyattan 8 saate öncesine kadar katı yiyecekler ve 3 saat öncesine kadar sıvı gıdalar tüketebilirsiniz.
Aspirin almayı bırakmalımıyım?
Çoğunlukla, aspirin almaya devam edebilirsiniz. Bununla birlikte, bazen bir hafta önce aspirin almayı bırakmanızı isteyebiliriz. Aspirin kullanıyorsanız doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.
Ne zaman banyo yapabilirim?
Hastalarımız ameliyattan sonraki gün duş alabilir. Bununla birlikte, göze doğrudan su temasından kaçınmalısınız.
Her iki gözümden bir seferde ameliyat olabilirmiyim?
Aynı anda her iki gözden ameliyat önermeyiz. İkinci gözünüzün katarakt ameliyatı, birinciden bir veya iki hafta sonra yapılması uygun olacaktır.
Ameliyattan sonra gözlük kullanmam gerekecekmi?
Bu, hangi lensi tercih ettiğinize bağlıdır. Geleneksel tek odaklı lens seçen çoğu hastamız ameliyatdan sonra uzak gözlüklerine ihtiyaç duymaz ancak yakın gözlük camlarına ihtiyaç duyar. Astigmatı düzelten tek odaklı Torik bir lens seçerseniz, yine yakın okuma gözlüklerine ihtiyacınız olur. Çok odaklı (Multifokal, Trifokal) lens seçerek, gözlüklerden kurtulma seçeneğine sahip olursunuz.
Aynı zamanda sarı nokta hastalığım varsa?
Bazı cerrahlar, katarakt cerrahisinin maküla dejenerasyonunu olumsuz etkileyebileceğine inanmaktadırlar. Bununla birlikte, birçok cerrah ise katarakt cerrahisinin makula dejenerasyonu üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını düşünmektedir. Ağır maküler dejenerasyon (YBMD) ve hafif kataraktlı hastalar katarakt cerrahisinden genellikle fayda göremezler.
Dahası, katarakt ameliyatından sonra, YBMD olan bazı hastalar eskisinden daha kötü gördüğünden yakınabilir. Bunun nedeni, katarakt ilerlerken YBMD’nin de aynı zamanda kötüye gitmesi olabilir. Katarakt görmede bozulmaya neden olurken, hasta merkezi görmesindeki değişiklikleri fark etmemiş olabilir.
Sizin için en uygun tedavi planına kara vermek için doktorunuzla konuşmalısınız.
Aynı zamanda göz tansiyonum varsa?
Katarakt ameliyatını gerçekleştirmeden önce hastanın glokomu kontrol altında olmalıdır. Katarakt ameliyatı hastanın göz basıncını kalıcı veya geçici olarak değiştirebilir. Genel olarak, basıncın değişip gelişmeyeceğini önceden kesin olarak tahmin etmek zordur. Katarakt ameliyatı sonrasında basınçta “ani artış” veya basınç pikleri ortaya çıkabilir. Bunlar ilaçlarla tedavi edilebilir.
Sizin için en iyi tedavi planını oluşturmak için doktorunuzla konuşmalısınız.
Ameliyattan sonra geceleri araç kullanabilecekmiyim?
Katarakt ameliyatından sonra geceleri araç kullanabilme yeteneği iyleşir. Bununla birlikte, ameliyattan sonraki birkaç hafta veya gün boyunca, bazı hastalar otomobil farları etrafında halo bildirirler. Bu belirtiler zamanla azalacaktır.
Katarakt tekrarlarmı?
Hayır, ameliyatdan sonra katarakt tekrarlamaz. Bununla birlikte, bazı hastalar görmelerinde zamanla azalmadan yakınırlar. Bu durum poliklinikde basit bir lazer tedavisiyle düzeltilebilir.
Ameliyattan sonra bir sorun yaşarsam arayabileceğim kimse varmı?
Gözlerinizde aşırı derecede ağrı ya da görmenizde bozulma hissederseniz derhal doktorunuzu aramalısınız.