katarakt ameliyatı

Katarakt ameliyatı hakkında bilmeniz gereken 15 şey

 

1. Katarakt ameliyatını ne zaman olmalıyım?

Katarakt cerrahisi , genellikle hastada görme kaybı ilerlediğinde gerçekleştirilir. Bununla birlikte, günümüzde kontrast duyarlılığının kaybedilmesi ve renk algılamasının kaybolması gibi görmemizdeki ufak değişiklikler de dikkate alınmaktadır.Renklerin soluk ve donuk olduğunu, düşük kontrastlı durumlarda (örneğin gece) görmede zorlandığınızı fark edebilirsiniz. Bunlar, kataraktın görmenizi etkilediğinin erken belirtileri olup cerrahi seçeneğini düşündürmelidir.

2. Ameliyat için Kataraktın olgunlaşmasını beklemelimiyim?

Geçmişte, kataraktların tek parça halinde çıkarılması gerektiği durumda geçerli kriter buydu.  Bugün, katarakt, ultrason ve lazer teknolojisi kullanılarak daha küçük parçalara bölünmektedir – bu, parçalanma sürecine yardımcı olması için lensin daha yumuşak (yani olgunlaşmamış) olmasının daha iyi olduğu anlamına geliyor. Aslında, ameliyat esnasında katarakt çok olgunlaşıp sertleşmemişse, hastanın ameliyatı ve iyileşme süresi daha kısadır.

3. Katarakt ameliyatı ağrılımıdır?

Katarakt ameliyatı hiç ağrılı değildir. Çoğu hasta göz çevresinde hafif bir basınç hissi tarif eder. Genellikle tropikal anestezi uygularız (göz damlası ile verilir). Bazı durumlarda ise, lokal anestezi kullanabiliriz (göz çevresinde küçük bir anestetik blok oluşturabiliriz). Katarakt cerrahisi sırasında ağrı ve ışık duyarlılığını araştıran çalışmalar, klinik deneyimlerime paralel şekilde hastaların çoğunluğunun ameliyatı ağrılı bulmadığını göstermektedir.

Ayrıca, dikkate alınması gereken başka tıbbi sorunlar varsa (örneğin, tremoru olan, on dakika sırt üstü yatamayacak hastalar gibi) veya işlem sırasında uyutulmayı tercih eden hastalara genel anestezi sunma seçeneğinede sahibiz.

4. Katarakt ameliyatından sonra araç kullanmak için ne kadar beklemeliyim?

Çoğu hasta ameliyattan 48 saat sonra araba kullanabilir; genel tavsiyemiz, kendilerini rahat hissettiklerinde araç kullanmaya başlamalarıdır. Ameliyattan sonra, ilk hafta uzun mesafelerde araç kullanmaktan uzak durmak iyi bir fikirdir. Ayrıca, parlak ışıklara ve güneş ışığına duyarlılığın etkisini en aza indirgemek için güneş gözlüğü takmanızı öneririm.

5. Yemek pişirmek veya bahçede uğraşmak gibi gündelik işlerime ne zaman dönebilirim?

Çoğu hasta normal ev işlerine bir gün içinde yeniden başlayabilir; bu bireyin isteğine kalmıştır. İlk hafta için ağır kaldırma ve güçlü ev işlerinden kaçınmayı öneriyorum.

6. Ne zaman yürüyüş yapmaya devam edebilirim veya yüzmeye gidebilirim?

Genel bir kural olarak, enfeksiyon riskini azaltmak için ameliyattan sonraki ilk ay yüzmekten kaçınmak en iyisidir. Ağır spor salonu egzersizleri de genellikle ilk haftada önerilmemektedir. Aşırıya kaçmadan, koşu bandı kullanımı veya yürüme konusunda bir sorun yoktur.

7. Katarakt ameliyatından sonra görmem ne zaman açılır?

Çoğu durumda sonuç neredeyse hemen alınır. Bununla birlikte, tüm hastalar ve kataraktlar aynı değildir, bu nedenle bazı hastaların iyileşmesi diğerlerinden daha uzun sürebilir. Diğer tıbbi durumlar (örneğin diyabet) ameliyattan sonra iyileşme sürecini etkileyebilir. Çoğu hastanın görmesi ameliyattan sonraki bir ay içinde stabilize olmaktadır.

8. Arkadaşım katarakt ameliyatı oldu ve artık gözlük takmıyor. Bu mümkün olabilirmi?

Katarakt ameliyatı esnasında presbiyopiyi düzeltmek için kullanılabilecek birçok seçenek vardır. Uzak ve yakın görüşü düzeltme seçeneği sunan çok odaklı göz içi lenslerimiz (IOL’ler) olduğu gibi, en son teknoloji lensler (trifokal IOL’ler) bize uzak, orta ve yakın mesafelerde görmeyi düzeltme imkanı sunmaktadır. Mümkün olduğunca gözlüklerden kurtulmayı sağlayan üç odaklı IOL’leri tercih etmekteyiz – birçok hastamız üç odaklı IOL’ler ile gözlüklerinden tamamen kurtulabilmektedir.

Alternatif olarak, monovizyon lensler ile bir gözün uzak görmeye, diğerinin yakın görmeye ayarlanması (harmanlanmış monovizyon olarak da bilinir) planlanabilir veya her iki gözünüz de uzağı görecek şekilde ayarlayabilir ve yine de bir çift okuma gözlüğü kullanabilirsiniz. Her bir seçenek sizin özel ihtiyaçlarınıza ve gözlerinizin durumuna bağlıdır. Ameliyat gerçekleşmeden önce her seçeneğin avantaj ve dezavantajlarını anlamanız önemlidir.

9. Astigmatım var, bu tedavi edilebilir mi?

Artık katarakt ameliyatı esnasında astigmatı düzeltme / azaltma kabiliyetine sahibiz. Bu Torik lens adı verilen özel bir göz içi lens kullanmayı gerektirir. Astigmatın büyüklüğüne, bağlı olarak ameliyat esnasında astigmatı tamamen düzeltip düzeltemeyeceğimizi belirleyebiliriz.

10. Gözümde Herpes – uçuk enfeksiyonu geçirdim. Katarakt ameliyatı olabilirmiyim?

Herpes virüsü ile bir kez enfekte olunmuş ise virüs gözde kalır ve katarakt cerrahisini takiben tekrar aktif hale gelebilir. Bu, virüsle ilgili komplikasyonları önlemek için ameliyat sonrasında antiviral ilaç kullanmanız gerekecek demektir. İlaç genellikle ameliyattan sonraki dört hafta boyunca kullanılır.

11. Gözümde Glokom var Katarakt ameliyatı olmam risklimi?

Cerrahiden önce glokomun kontrol altında olması şartıyla herhangi bir sorun yoktur . Hastalarımıza katarakt ameliyatı esnasında göz tansiyonunun yükselmesine neden olan sıvının drenajını kolaylaştırmak için bir mikro-stent uygulama seçeneğide sunuyoruz . Stent (istent, xen, Expresss shunt), gerekli glokom ilaç miktarını azaltabilir – çoğu durumda, hastalar göz damlalarını tamamen durdurabilir.

12. Keratokonusum var, güvenli bir şekilde Katarakt ameliyatı olabilirmiyim?

Keratokonuslu hastalarda, katarakt cerrahisinden çok iyi sonuç alınır.  Birçok kişide kontak lenslerinden tamamen kurtulabilmektedir. Keratokonusun özelliklerinden biri astigmatdır ve ameliyat sırasındaki bu durum da ele alınabilir (bkz. yukarıdaki soru 9).

13. Katarakt ameliyatdan sonra tekrarlarmı?

Katarakt ameliyatı, bir defa uygulanan bir prosedürdür. Bununla birlikte, bazen lens implantının arkasında ince bir zar gelişir – bu, poliklinikte hızlı ve ağrısız bir lazer işlemi ile temizlenebilir (YAG lazer kapsülotomi).

14. Kornea nakli ameliyatı oldum, Katarakt ameliyatı yaptırmak güvenli midir?

Kornea nakli geçirmiş hastalar oldukça güvenli bir şekilde katarakt ameliyatı olabilirler. Bununla birlikte, katarakt cerrahisini takiben greft reddinin  küçük bir riski olduğunun farkında olmaları gerekir – bu durum steroid damlaları ile tedavi edilebilir. Ayrıca, korneanın hasar görmesi ve ikinci bir greftin gerekli olma ihtimali konusunda küçük bir risk vardır.

15. Ameliyatda gözüme dikiş atılacakmı?

Modern katarakt cerrahisinde ana kesinin uzunluğu yaklaşık 2 mm (yani küçücük) ve kendiliğinden kapanabilir olduğu için rutin olarak dikiş gerektirmez. Göz içerisine lens ince bir kartuş vasıtasıyla yerleştirilir, katlanmış olan lens göz içine konulduğunda açılması için tasarlanmıştır. Bazı karmaşık katarakt ameliyatlarında bir veya iki küçük dikiş gerekebilir. Bunlar ameliyattan birkaç hafta sonra, doku iyileştiğinde çıkarılır.

Katarakt ameliyatı hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz lütfen buraya tıklayın .

Herbir cerrahi işlemin riski vardır. Karar vermeden önce göz doktorunuzla durumunuzu kapsamlı bir şekilde tartışmalısınız.