DMEK – Kornea Alt Katman Nakli
Korneanın diğer katmanları sağlıklı olduğu halde, endotel fonksiyon bozukluğuna bağlı kornea bulanıklığı geliştiğinde DMEK endikedir . Fuchs’un endotelyal distrofi veya katarakt ameliyatı sonrasında kornea ödemi gelişmesinin nedeni hasar gören endotel dir.
Endotel nedir, fonksiyonu nedir?
Kornea, gözün ön kısmını oluşturan şeffaf saat camı gibi olan bölümdür. Yarım milimetre kalınlığındadır ve üç ana katmandan oluşur: epitel, stroma ve endotel . Epitel yüzeyde ince bir tabakadır. Stromanın çoğunluğunu protein lifleri oluşturur ve gözün içindeki sıvıyı emen bir sünger gibi davranır. Endotel, kornea iç kısmını kaplayan tek sıralı bir hücre tabakasıdır. Görevi stromadaki hücrelere besin sağlamak ve stormada sıvı tutulmunu dengelemektir. Stromada çok fazla sıvı korneanın şişmesine ve görme azalmasına neden olabilir.
Endotel yetmezliği nedir?
Kornea endotelinin hücreleri çok narindir. Endotelyal yetmezliğin en sık nedenlerinden ikisi, hastalık ( Fuchs Distrofi gibi ) ve katarakt, glokom gibi cerrahileri takip eden travmadır. Kaybedilen endotel hücresi kendisini yenileyemez. Eğer kaybedilen endotel hücre sayısı fazla ise, kornea kalınlığı ve netliği korunamaz.
Standart kornea nakli ile karşılaştırıldığında DMEK’in avantajları nelerdir
- Göz yüzeyinin bütünlüğü bozulmaz, göz yaralanma ve enfeksiyona karşı daha dirençli kalır
- Refraksiyon değişikliği minimaldir, çünkü sadece endotel tabakası (kornea ~% 5) değiştirilir
- Sütür ile ilgili problemler önemli ölçüde azalır / giderilebilir
- Görme düzelmesi önemli ölçüde daha hızlı ve daha iyidir
DSAEK ve DMEK arasındaki fark nedir?
DMEK nakledilen donör dokusunda stroma olmaması dışında DSAEK’e çok benzer . DMEK saf Endotel değişimidir. Daha iyi görme ve daha hızlı iyileşme beklenir. Her iki seçeneği de cerrahınızla tartışmalısınız.
DMEK ameliyat hazırlığı
Ameliyattan en az 8 saat önce hiçbir şey yemeyin veya içmeyin. Gerekli ilaçlar küçük bir yudum su ile alınabilir. Kullandığınız göz damlalarını ameliyat günündede (örn. Glokom ) almaya devam etmelisiniz.
Ameliyat yöntemi
Amelyat korneada yapılan küçük bir kesiden gerçekleştirilir ve genellikle yaklaşık 30 dakika sürer. Korneanın iç kısmındaki hasarlı endotel tabakası soyularak alınır, kalan sorunsuz kısım ise (yaklaşık% 95) yerinde bırakılır. Daha sonra, sağlıklı kornea dokusu (donör endoteli olarak adlandırılır), alıcı korneasında yapılan küçük bir kesiden göz içerisine yerleştirilir ve bir hava kabarcığı yardımı ile hasasarlı tabakanın yerine yerleştirilir.
Ameliyat sonrası bakım
Ameliyattan sonra göz bandajla kapatılır, hafif bir rahatsızlık hissedilebilir. Standart ağrı kesici ilaçlar ihtiyaç halinde kullanılabilir. Doktorunuz ayrıca göz için başka ilaçlar da verebilir. İlk 24 saat boyunca mümkün olduğunca, sırt üstü uzanıp tavana bakmalısınız.
Aynı gün veya ameliyattan sonraki gün doktorunuz sizi tekrar muayene edecektir. Gözünüzdeki bandaj çıkarılacak ve gözünüz muayene edilecektir. Enfeksiyonu önlemek ve iyileşmeye yardımcı olmak için antibiyotik ve steroid damlalar kullanmanız istenecektir. Ameliyattan sonraki ilk muayenede, öncelikle göz içi basıncı kontrol etmek ve verici dokunun uygun pozisyonda olduğunu doğrulamak içindir. Bundan sonraki kontrol, ameliyattan bir hafta sonra ve daha sonra bir ve üç ay sonra olacaktır.
Ameliyattan sonraki ilk gün, cerrahınız verici dokunun hala istenen pozisyonda olup olmadığını kontrol edecektir. Donör dokusu uygun pozisyonda DEĞİL ise, diskin yeniden konumlandırılması gerekir ve bu da ameliyahanede 15 dakikalık küçük bir müdahale anlamına gelir. Bunun gerçekleşme riski% 5’in altındadır.
Neyse ki, yerinden ayrılmış yada kaymış bir donör dokusu tekrar başarılı bir şekilde yeniden konumlandırılabilir ve görmenin zamanla % 90’ından fazla geri kazanılması beklenir. En kötü senaryoda eğer verici dokusu hava kabarcığı ile başarılı bir şekilde yeniden konumlandırılamazsa, nakledilen verici dokusu başka bir ameliyatla yeniden değiştirilebilir ve görme geri kazanılır.
Cerrahi prosedür hakkında genel bilgi için aşağıdaki videoyu izleyin.