Fuchs Distrofisi

Fuchs distrofi nedeniyle puslanmış kornea görünümü

Fuchs distrofisi nedir?

Fuchs distrofisi, genellikle her iki gözü de etkileyen yavaş ilerleyen bir hastalıktır. Kadınlarda erkeklerden biraz daha yaygındır. Doktorlar, Fuchs distrofisinin 30’lu yaşları 40’lı yaşlardaki  insanlarda erken belirtilerini görse de, hastalık 50’li ve 60’lı yıllara ulaşana kadar nadiren görmeyi etkiler. Fuchs distrofisi, kornea arka yüzündeki hücrelerin (gözünüzün şeffaf ön kısmı) yavaş yavaş fonksiyonu bozulduğunda ve fazla sıvıyı dışarı atma yeteneğini kaybettiği zaman ortaya çıkar.

Fuchs distrofisine ne sebep olur?

Fuchs distrofinin güçlü bir genetik zemini vardır. Otozomal dominant kalıtım şekline sahip olduğu düşünülür, yani eğer bir ebeveyn Fuchs distrofisine sahipse, çocuğun hastalığa yakalanma şansı% 50’dir. Gelişimine katkıda bulunabilecek  çevresel faktörler veya kadınlarda neden daha yaygın olduğu hakkında pek az şey bilinmektedir.

Fuchs distrofisinin karakteristik belirtilerinden biri olan kornea “guttata”

 

Fuchs distrofisinin erken belirtileri:

  • Gün içinde ilerledikçe yavaş yavaş iyileşen bulanık veya puslu görme
  • Işıklara bakarken parlama ve hareler
  • Işığa duyarlılık
  • Görme keskinliğinde dalgalanma
  • Göz kırpma esnasında batma ve kum var hissi

İleri Fuchs distrofi belirtileri:

  • Devamlılık gösteren bulanık veya hareli görme
  • Şiddetli görme bozukluğu
  • Epitel ödem kabarcıklarından kaynaklanan ağrı

Fuchs distrofisi nasıl tedavi edilir?

Fuchs distrofisi her zaman cerrahi tedavinin gerekli olduğu noktaya kadar ilerlemez. Erken dönemde, doktorunuz korneanızdaki ödemi çözmek ve görüşünüzü düzeltmek için hipertonik göz damlası reçete edebilir.

Ne yazık ki, vakaların bir kısmında, Fuchs distrofisi, tatmin edici görmenin devam ettirilemeyeceği veya ağrının dayanılmaz hale gelebileceği noktaya ilerler. Bu durumlarda bir sonraki adım cerrahi müdaheledir.

Cerrahi tedavi

Donör korneasından ayrılmış kornea endoteli

İleri Fuchs distrofisi için birincil cerrahi tedavi, Descemet’in membran endotelyal keratoplasti ya da kısaca DMEK olarak adlandırılan bir korneal transplantasyon yöntemidir.  DMEK cerrahisinde hasarlı endotel tabakası vericiden alınan ile değiştirilirken, sağlıklı tabakalara dokunulmaz.

DMEK veya DSAEK,  geleneksel tam kat kornea nakline tercih edilir, çünkü daha az greft reddi, daha hızlı görsel iyileşme ve postoperatif topikal steroid damla ihtiyaçı daha azdır.

Bununla birlikte, belirgin korneal skar varsa, genellikle geleneksel tam kat kornea nakli  gereklidir. Fuchs distrofisi için tam kat kornea transplantı, 2 yıl sonra korneanın  %85 şeffaflığını koruduğu yüksek bir başarı oranına sahiptir.

Fuchs distrofisi ve tedavi seçenekleri hakkında daha fazla bilgi için lütfen aşağıdaki videoları izleyin.