Epiretinal Membran – Makula Önü Zarı Tedavisi

Görme merkezi önünde zar oluşumu:

(Makula zarı, Maküler Epiretinal Membran, Macular pucker) 

Makula önü zarı, detay görmeyi sağlayan, görme merkezi (makula) önünde ince bir zar tabakasının oluşmasıdır.

Semptomlar

Çoğu zaman makuladaki retina önündeki zarlar çok ince olduğundan hiçbir belirti vermeden yıllarca sessiz kalabilirler. Zamanla zarda gelişen kalınlaşma görme merkezinde çekintiye yol açarak görmede bulanıklaşmaya, cisimlerin eğri görülmesine neden olurlar.

Tanı

Retina anjiyografisi ve OCT (Optik koherenz tomografi) tetkiki ile Makula önü zar teşhisi konulur.

Dikişsiz 23 G Vitrektomi ile tedavi:

Bazen makula önü zarı zamanla kalınlaşır, retinaya çekinti uygular ve görme kalitesini bozar, bulanık ve eğri görme gibi şikayetlere neden olur.  Makula önü zarı tedavisinde amaç bu zarı olduğu yerden kaldırmakır. Makula önü zarı tedavisinde kullandığımız vitrektomi cihazlarındaki gelişmeler uyguladığımız teknikde devrim sayılabilecek değişikliklere imkan yartamıştır. Kullandığımız enstrumanlar o kadar incelmiştir ki ameliyat bitimde dikiş kullanma ihtiyacı önemli ölçüde ortadan kalkmıştır. Bu durum ameliyat süresinin kısalmasına, yara iyleşmesinin hızlanmasına imkan yaratmaktadır.

4 Comments

  1. Merhaba, Nisan 2011 de retina dekolmanı nedeniyle vitrektomi ameliyatı oldum. Kontrollerde gözümde epiretinal membran geliştiğini öğrendim. Doktorum görmemde belirgin bir bozulma olmadığıni düşündüğü için amelyat önermedi. Ticari araç kullanmaktayım ve görmem yüzde elliye düştüğü için işimi yaparken zorlanmaya başladım. Çözüm için hala bir seçeneğim varmı? İşimi sürdürebilmem buna bağlı olabilir. teşekkürler selamlar.

    1. Mustafa bey, bir çok hekim Epiretinal membran cerrahisinde kendilerini çok rahat hissetmedikleri için makula önü zarını almak için çok uzun sure beklemektedirler. Epiretinal membran gelişen hastalarımız, sizinde anlattığınız gibi görmede azalma ve şekil bozuklukları tanımlarlar. Bu durum epiretinal membranı temizlemek için önemli bir nedendir. Beklemek ameliyatın başarısını artırmamaktadır. Beklemenin bir yararı yok ise neyi beklemelisiniz?. Hastamın görmesinde azalma ve şekil bozuklukları tanımlaması benim ameliyat kararı vermem için yeterli olmaktadır.

  2. İlker Bey merhaba,
    Aynı teşhis konuldu bana ama ayrıca Orbital Mr da isteniyor benden. 2 kez No touch lazer oldum sağ gözümde birkaç aydir az görme ve bulanık görme şikayetlerim başladı. Ben cerrahi tedavi istemiyorum ne olur bana başka bir çaresi var deyin…Ve bu lazer ameliyatınin bu sorunun oluşmasındaki etkisi nedir? Teşekkür ederim.

    1. Ebru hanım Epiretinal membran tanısı OCT-Göz tomografisi ile kolayca konabilir. OCT göz tomografisinden farklıdır. Korneanızı ilgilendiren NoTouch lazer tedavisinin retinanızda Epiretinal membrana yol açması beklenen bir durum değildir. Epiretinal membran olan her hastamızın ameliyat olması gerekmez bazen sadece izlem önermekteyiz. Görmenizi önemli derecede bozacak derecede bir değişiklik yaratıyor, cisimlerin kenarlarını eğri – dismorfopsi- görmenize neden oluyorsa cerrahi düşünülebilir.

Comments are closed.