lazer lasik sonrası kuru göz

Lasik ve Kuru göz: Smile lazer in (relex Smile) daha az göz kuruluğu yaptığı doğrumudur.

Kuru göz lasik ameliyatı olmadan bile çok yaygın görülen bir sorun haline gelmiştir. Daha önce bazı sistemik hastalıkları olan yaşlı gruplar etkileyen bir problem iken şimdi yaygın görülen sorun haline gelmiştir. Biz artık bilgisayar ekranları ve tabletlere adeta yapışan çocuklar içinde,  yedi yirmidört bilgisayar monitörlerinde çalışan genç profesyonellere ve tabii başka nedenlerle kuru göz sorunu olan yaşlı insanlarada kuru göz tedavisi vermekteyiz. Yani gerçekte hiçbir yaşın kuru göz probleminden muaf olmadığını söyleyebilirim.

Biz her hafta LASIK lazer ameliyatı ”göz çizdirme” isteği ile  gözlerinin uygunluğunu sorgulamak için @ManisaBatıGöz e gelen genç profesyonelleri muayene etmekteyiz. Ve kuru gözün çok yaygın olduğu, birçoğunun kuru gözlere sahip olduğunu müşahade etmekteyiz. Üstelik kuru göz düzenli kontak lens kullananlarda daha sık görülür.

Kuru göz ve lasik lazer ameliyatı arasındaki ilişki nedir? lasik ameliyatının sonucunu etkiler mi?

  1. Kuru göz LASIK sonrası en sık karşılaşılan problemdir ve LASiK sonrası ilk 3-6 ay boyunca hemen hemen tüm hastalar kuru göz sorunu yaşamaktadır.  Klasik LASIK veya FEMTO LASIK prosedürünün bir parçası olarak yapılmak zorunda olan korneal flep hazırlanırken korneal sinirlerin zarar görmesi nedeniyle oluşur.
  2. Kuru göz, LASIK cerrahisi sonrası normal iyileşmeyi geciktirebilir
  3. LASIK sonrası Kuru göz hem konfor bozukluğuna hemde görsel sonuçların optimum olmamasına neden olabilir.
  4. LASiK ameliyatından sonra uzun süreli düzeltilmemiş kuru göz regresyona neden olabilir ( gözlük ihtiyacının tekrarlaması).

Lasik ameliyat sonrası kuru göz riski yüksekse ameliyat öncesinde kuru göz sorunu için en iyi tedavi yöntemini sağlamaya çalışıyoruz.  LASIK ön muayenesi sırasında kuru göz varlığını ve derecesini değerlendirmek için bir dizi kuru göz testi yapmaktayız. Muayened gözyaşı filminin hem miktarı hemde kalitesi değerlendiriyoruz.

LASIK cerrahisi öncesinde göz kuruluğunu araştırmak için gerçekleştirilen testler şunlardır –

  1. Schirmer testi-Bu testte özel ince bir kağıt şerit gözyaşı üretiminin miktarını ölçmek için alt kapak içerisine yerleştirilir.
  2. Gözyaşı kırılma zamanı – Bu testte gözyaşı film tabakası özel bir boya yardımı ile değerlendirilir gözyaşı tabakasının dağılma ve parçalanma süresi tesbit edilir.
  3. Yüzey boyanması – bu da boya sayesinde tesbit edilir boyanan alanlar tesbit edilir.
  4. Görüntüleme- kapaklardaki Meibomian bezlerinin anatomik olarak görüntülenmesidir.

LASIK prosedürü için adayın uygunluğunu değerlendirilirken altta kuru göze neden olabilecek bir sorun olup olmadığınıda araştırırız. Lasik cerrahisi sonrası uzun dönemde Kuru göz yakınması olabilecek kişilere LASiK ameliyatı önermeyiz.

LASIK sonrası kimlerde kuru göz gelişme riski yüksektir?

  1. Kuru gözün önceden mevcut olması (Örneğin uzun süreden beri kontak lens kullananlar)
  2. LASIK müdahalesi sırasında derin doku ablasyonuna ihtiyaç duyulan çok yüksek miyopisi olan kişiler
  3. Romatoid artrit, sistemik lupus eritematozus, deri hastalıkları Sjogren sendromu gibi otoimmün hastalıklar.
  4. Post menopozal kadınlar
  5. Alerji ilaçları gibi bazı sistemik ilaçlar kullanan kişiler

Kuru göz olan kişide LASiK yapılabilirmi?

Kuru gözlere sahip tüm hastalar lasik için uygun değildir denemez. Kuru göz hafif ve orta şiddette ise, LASIK öncesinde kuru göz tedavisi öneririz. Bazı durumlarda, LASIK lazer cerrahisi esnasında, gözyaşının gözden uzaklaşmasını önlemek ve göz yaşını artırmak için göz yaşı kanalına tıkaç yerleştirmeyi öneririz.

Kuru gözü olan kişiler için en iyi lazer ameliyatı hangisidir?

LASiK cerrahisi uygulayan hekimler olarak lasik tedavisi öncesinde Kuru göz sorunu olan hastaları yönlendiren bir seçim yapmamız gerekir:

  • Yüzey ablasyonunu (PRK, LASEK, Epi-LASIK) ve SMILE LASiK  (Relex SMiLE de denir),  LASIK ile karşılaştırıldığında kuru göz sorunu azaltmak için daha iyi seçeneklerdir.
  •  SMILE LASIK, Lasik / Femto Lasik ile karşılaştırıldığında; SMiLE da flep oluşturulmadığından ve bıçak kullanılmadığından  işlem sırasında korneal sinirlerde fep oluşturma sırasında daha az hasar olur. Dolayısıyla, kuru göz SMiLE lasik sonrasında azdır.

Özetle:

  • LASIK düşünen tüm insanlar LASIK müdahalesinden önce detaylı kuru göz kontrolü olmalıdırlar. Dolayısıyla, Manisa Batı Göz Lazer Cerrahi Merkezi’nde bu testler rutin olarak uyuglanır.
  • Hafif ila orta düzeyde kuru göz tesbit edilen kişilerde, lasik ameliyatı öncesinde uygun şekilde kuru göz tedavisi gereklidir.
  • Relex SMILE LASIK gibi daha yeni, daha gelişmiş seçeneklerle lazer müdahalesinden sonra sonuçlar daha iyi, kuru göz sorunu daha azdır.

Manisa Göz Lasik doktorunuz ilker Biçer hakkında:

Dr ilker Biçer,  Manisa’nın Lasik-SMiLE cerrahisi uygulayan, tanınmış göz cerrahlarındandır. Manisa Devlet Hastanesinde Kornea Bankasını kurmuş, ilk kornea endotel nakli DMEK ameliyatı uyugulayıcısı olmuştur. Daha sonra Batı Göz Manisa da çalışmaya başlayan Dr ilker Biçer Resbiomed’de BOW Lazer Refraktif cerrahi eğitimi almıştır.  5000’den fazla başarılı Lasik ameliyatının yapıldığı BatıGöz, Türkiyenin SMiLE lazer teknolojisine sahip sayılı Lazer merkezleri arasındadır. İleri göz ameliyatlarının yapıldığı Manisa Batı Göz, Manisa nın Lazer cerrahisi yapılan tek merkezidir. BatıGöz geleneksel Lasik, femtoLasik ve Relex SMiLE ameliyatının gerçekleştirilebildiği tüm modern lazer cihazlarına sahiptir.

Dr ilker Biçer LASiK ameliyatı uzmanı – SMiLE lasik ameliyatı –  Manisa Batı Göz en iyi Lasik ameliyatı izle