Sarı nokta hastalığını vitaminlerin tedavi edebileceği veya beslenme ile önlenebileeği hakkında birçok şey duymuş olabilirsiniz.
Gerçek şu ki faydası dokunabileceğini düşündüğümüz şeyler olmakla birlikte kimse gerçek cevabı bilmemetedir. Sarı nokta hastalığını tedavi ettiğini veya düzelttiğini iddia eden firmalara karşı dikkatli olunuz. Böyle bir mücizeyi destekleyen hiçbir yayın bulunmamaktadır. İyi haber diyetin gözlerinizi etkileyebileceğini kanıtlayan geçerli çalışmalar bulunmaktadır. Eğer makula dejenerasyonunuz varsa hastalığın ilerlemesini ve görme kaybı geşişmesini yavaşlattığı kanıtlanmış gıda takviyeleri bulunmaktadır.
GERÇEKLER:
- Sebze ve meyve oranı yüksek diyetle beslenen kişilerde yaşa bağlı makula dejenerasyonu insidansı daha düşüktüt. Koyu yeşil yapraklı sebzeler özellikle faydalıdır.
- Haftada 3 kez balıkla beslenen kişilerde sarı nokta hastalığı daha az görülür.
- Yeme alışkanlığında katı yağ (doymuş yağ aside yüksek) oranı yüksek olan kişilerde sarı nokta hastalığı daha sık görülür.
Yeşil sebze ve Meyve tüketimini artırın.
Antioksidanlar sarı nokta hastalığı gelişiminin bir parçası olan oksidasyona karşı koruyucudur. Koyu lifli yeşllikler; ıspanak, lahana, yeşil hardal ve kara lahana yüksek oranda önemli bir antioksidan olan lutein içermektedir. Antiokisdanlar kırmızı üzüm, biber, mısır, portakal, kavun ve mango gibi canlı renkli meyve ve sebzelerde de bulunmaktadır. Gıdalardan geniş yelpazede vitamin almak için çeşitli renklerde taze ürünlere yönelin. Bütün cevaplara sahip değiliz, o halde bol çeşitlilikte gıda tüketmek aklıllıca olacaktır.
Günlük gıdalanızı 5-9 öğünde tüketin. Bu çok gibi görünebilir ancak bir öğün bir çok gıda için ½ bardak yada lifli gıdalardan bir bardak dolusudur.
Balık tüketin
Haftada 2-3 defa balık tüketen kişlerde sarı nokta hastalığı daha az görülmektedir. Besinde Omega-3 içeren balık bulunması kalp ve gözler için önemlidir. En iyi balıklar somon veya sardalya gibi küçük balıklardır. Balık sevmiyorsanız omega-3 içeren gıda takviyesi digger bir alternative olabilir. Kapsül formunda balık yağları kulayca bulunabilmektedir.
Yağlı gıdalardan uzak durun
Yağ tüketimi ile ilgili yapılan çalışmalarda yağ tüketim miktarı önemIi bulunmakla birlikte sarı nokta hastalığı gelişiminde asıl sorunun doymuş yağ asitleri olduğu bulundu. Doymuş yağların en büyük kaynağı hayvansal kökenli ürünlerdir – Dana, koyun yağı, tereyağı, krema, tam yağlı süt ve yüksek yağlı peynir. Kakao yağı, palm yağı hindistan cevizi yağı gibi bazı bitkisel yağlardada doymuş yağ bulunabilir. Işlenmiş ve hazır pişmiş gıda tüketiyorsanız bunlardada yüksek oranda doymamış yağ olabileceğini unutmayınız ve etiketlerini kontrol edin. Bunların yerine zeytin yağı ve avakado gibi sağlıklı yağlar tüketin.
Gıda takviyelerini doktorunuza danışın
Halen orta derecede bir sarı nokta hastalığına sahipseniz, doktorunuz görme kaybı gelişimini ve sarı nokta hastalığının ilerlemesini yavaşlattığı kanıtlanmış takviyeler almanızı önerebilir. Yaşa bağlı göz hastalığı çalışması (AREDS) 3500 kişide yapılan ve 10 yıl süren bir çalışma idi. Gıda takviyesinde:
- 500 mg Vitamin C
- 400 IU Vitamin E
- 15 mg Betakaroten
- 80 mg çinko
- 2 mg bakır
AREDS formula sarı nokta hastalığı gelişimini önlemiyordu ve erken evre sarı nokta hastalığında etkili değildi. Ancak orta düzey sarı nokta hastalığında ilerlemeyi %25 oranında yavaşlattığı ve görme kaybını %19 oranında yavaşlattığı tesbit edildi. Bunlar yüksek dozda vitaminlerdi ve ancak doctor tavsiye etmiş ise kullanılmalıdırlar. Ayrıca doktorunuzu kullandığınız her bir takviye veya bitkisel ürünle ilgili bilgilendirmelisiniz.
Yapılan ek çalışmalar bilim adamlarını bu vitamin formülasyonunu değişiklik yapmaya yöneltti. 5 yıl süren AREDS2 projesinden sonra formülde çinko azaltıldı, betakarotenin kaldırıldı (sigara içenlerde akciğer kanseri yapması nedeniyle) lutein, zeoksantin, ve omega-3 eklendi. Beslenmesi zayıf olan kişiler için zeoksantin ve lutein eklenmesi fayda sağlamış iken beslenmesi iyi olanlar için ilave bir yararı görülmemiştir. Çalışmada bir yararı gösterilemediğinden omega-3 eklenmemiştir.
AREDS 2
- 500 mg Vitamin C
- 400 IU Vitamin E
- 80 mg Çinko
- 2 mg Bakır
- 10 mg Lutein
- 2 mg Zeaksantin