Descemet membran endotelyal keratoplasti;
Kornea endotel yetersizliği, korneanın ödem nedeniyle şişip bulanıklaşmasına neden olur. Büllüz Keratopati, Fuchs distrofi gibi nedenlerle gelişen kornea ödemi ve görme kaybını tedavi etmede DMEK (Descemet membran endotelyal keratoplasti) en heyecan verici seçenektir.
Kornea nakil ameliyatları gelişiminde üç evre vardır. DMEK tekniği bunların üçüncü ve en yenisidir. Hastaların, %80 veya daha iyi görme düzeyine ulaşmaları, hızla normal faaliyetlerine devam etmeleri ve görmeyi tehdit eden ret olasılığını önlemede en iyi şansı bu tekniğin sağladığı gösterilmiştir. bütün bunlar ilk nesil (penetran keratoplasti, PKP) ve ikinci nesil (DSEK) seçeneklerine göre DMEK ile en doğru anatomik onarımın hedeflenmesi ile mümkün olmaktadır. Sadece 15 ila 20 mikron kalınlığındaki hücre tabakası (endotelyal hücreler) ve ince membran nakledilmektedir.
Korneanın sadece hastalıklı en iç tabakası uzaklaştırılarak vericiden alınan karşılık gelen tabaka nakledilir. Nakledilen doku sadece hava kabarcığı ile yerine sabitlenir. Hava kabarcığının doğru pozisyonda kalması için hastanın ameliyattan sonra bir süre sırt üstü yatması gerekir. Hava kabarcığı ilk hafta içerisinde yok olur ve hastanın sırt üstü yatmaya devam etmesi gerekmez. İhtiyaç olduğunda nakil cerrahisi, katarakt cerrahisi ile birlikte yapılabilir.
DMEK cerrahisinden sonra görme iyleşmesi çok hızlıdır. Doku ret riski çok azalmıştır.
Neden DMEK?
Desme Membran Endotelyal Keratoplasti (DMEK) endotelyal keratoplastinin en gelişmiş versiyonudur. Herhangi başka bir nakil tekniğe göre hastanın korneasını orjinal durumuna en yakın hale getiren yöntemdir.
DMEK in avantajları:
- 2.8mm yada daha küçük kesi,
- Kornea kalınlığında artış olmaması
- Verici korneasından kaynaklanan kırma kusuru gelişmemesi
- Ameliyat öncesinde astigmatın dikkate alınarak düzeltilebilmesi
- Göz içi lens hesabını değiştiren ve güçleştiren ‘fudge faktörlerin’ olmaması.
Endotelyal Keratoplastinin diğer formları gibi DMEK tamamen yeni bir eğitim gerektirir. Kısmen DSEK yöntemine benzer, ancak dönor-verici dokusunun hazırlanması, göz içerisindeki manipulasyon ve ameliyat sonrası bakımı ile dramatik farklılık gösterir.