Katarakt nedir? Katarakt ameliyatı nasıl yapılır?

Katarakt nedir?


Kataraktın kamaşma ve görme kaybı gibi erken bulguları yeni gözlüklerle, yansımasız güneş gözlükleri ile telafi edilmeye çalışılabilir. Bu önlemler işe yaramayacak olursa tek etkili tedavi cerrahidir. Ameliyat ile bulanıklaşmış olan lens alınarak suni mercek ile değiştirilir.

Görme kaybı, araç kullanma, okuma, TV izleme gibi günlük aktivitelerde sorun oluşturmaya başlamış ise kataraktın alınması gerekir. Siz ve göz doktorunuz bu kararı birlikte verebilirsiniz. Ameliyatın yararını ve risklerini öğrendikten sonra sizden aydınlatılmış onam alınacaktır. Olguların çoğunda ameliyatın geciktirilmesi gözlerinizde kalıcı hasar veya ameliyatı daha zor hale getirmeyecektir. Ameliyat kararı vermede acele etmeniz gereksizdir.

Bazen katarakt görmenizde sorun yaratmadığı halde alınması gerekebilir. Örneğin, Makuler dejenerasyon veya diyabetik retinopati gibi başka bir göz probleminin izlenmesi veya tedavisine engel olduğunda kataraktınızın alınması gerekebilir. Göz doktorunuz sizde katarakt tanısı koyduğu zaman yıllarca ameliyat olmanıza gerek olmayabilir. gerçektende belki hiç bir zaman ameliyat olmanıza gerek olmayabilir. Görmenizi düzenli olarak kontrol ettirirseniz ne zaman ameliyat olacağınızı doktorunuzla kararlaştırabilirsiniz.

Eğer iki gözünüzde de katarakt var ise herbir gözünüzün ameliyatı farklı zamanlarda olacaktır.

Kataraktı olan birçok kişide aynı zamanda yaşa bağlı makula dejeneresansı veya glokom gibi ilave başka bir göz rahatsızlığıda vardır. Kataraktınız dışında başka bir göz sorununuz varsa Dr Ilker Biçer ile konuşabilirsiniz. Risklerini, faydalarını, alternatiflerinizi ve ameliyattan neler bekleyebileceğinizi öğreniniz.

Katarakt ameliyatının farklı türleri varmıdır?

Katarakt Fakoemulsifikasyon Cerrahisi

Katarakt ameliyatının iki türü vardır. Manisa Batı Göz de doktorunuz size farklılıkları açıklayarak hangisinin sizin için daha iyi olduğunu belirlemenize yardımcı olabilir:

Fakoemülsifikasyon, yada Fako.

Göz küresinin ön penceresi olarak tanımlanan saydam, kubbe şeklinde Kornea dokusuna küçük bir kesi yapılır. Doktorunuz buradan göz içerisine küçük bir prob uzatır. Bu cihaz kataraktı parçalayıp yumuşatmak ve emerek çıkartmak üzere ultrason dalgaları yayar. Küçük kesili katarakt ameliyatı  bugün çoğunlukla fakoemülsifikasyon olarak adlandırılan bu yöntemle  yapılır.

Doğal mercek çıkarıldıktan sonra, genellikle intraocular lens (IOL). olarak alandırılan yapay bir mercek ile değiştirilir. Göz içerisine yerleştirilen bu şeffaf mercek gözünüzün kalıcı bir parçası haline gelir ve sizin hiçbir bakım yapmanızı gerektirmez. Göz içi lens ışığın retina üzerinde odaklanması sağlar ve siz gözünüzde lens olduğunu görmez ve hissetmezsiniz.

Göz içi lens implantasyonu

Bazı insanlar da mevcut göz rahatsızlıkları veya amleiyat esnasında gelişen sorunlar nedeniyle GiL (göz içi lens) yerleştirilemeyebilir. Bu hastalarda, yumuşak kontakt lens veya yüksek büyütme sağlayan gözlükler önerilebilir.

Katarakt ameliyatının riskleri nelerdir ?

Her ameliyatta olduğu gibi, katarakt cerrahisindede enfeksiyon ve kanama gibi riskler gerçekleşebilir. katarakt ameliyatı öncesinde doktorunuz ameliyat sırasında kanama riskini artırabilen bazı ilaçların alımını kesmenizi isteyebilir. Ameliyattan sonra, gözünü temiz tutmalısınız gözünüze dokunmadan önce ellerinizi yıkamalısınız ve enfeksiyon riskini en aza indirmek için reçete edilen ilaçları kullanmalısınız. Ciddi enfeksiyonlar kalıcı görme kaybına neden olabilir.

Katarakt ameliyatı sonuç veririmi?

Katarakt ameliyatı dünyada en yaygın uygulanan cerrahilerden biridir. Aynı zamanda en güvenli ve etkili ameliyat türlerinden biridir. Vakaların yaklaşık yüzde 90 ında, katarakt ameliyatından sonra da iyi bir görme elde edilir.

Ameliyat öncesinde neler yapılır?

Genellikle ameliyattan bir veya iki hafta önce, doktorunuz bazı testler yapar. Bu testler korneanızın eğimi ve gözünüzün aksiyel uzunluğunun ölçülmesini kapsar. Bu bilgiler doktorunuzun doğru türde Göz içi merceğini seçmesine yardımcı olur.

Ameliyat sırasında neler yapılır?

Hastane ya da göz kliniğinde, gözbebeğinizi genişletmek için gözünüze damla damlatılır. Gözünüzün çevresi yıkanıp temizlenir.

Gözünüzü uyuşturmak için damla kullanılır. İşlem genellikle 20 dakikadan az sürer ve hemen hemen ağrısızdır. Birçok kişi, ameliyat sırasında uyanık kalmayı tercih eder. Nadiren kısa süreli sakinleştirici vermek gerekebilir.

Ameliyattan sonra gözünüzü korumak için göz üzerine plastik koruyucu  yapıştırılabilir. Katarakt ameliyatı olan çoğu kişi aynı gün evine gidebilir. Bu nedenle sizi eve bırakacak birine ihtiyacınız olacaktır.

Ameliyat sonrasında neler olur?

Kaşıntı ve hafif batma hissi katarakt cerrahisi sonrasında normaldir. Birmiktar sulanma yakınmasıda  yaygındır. Gözünüz ışığa ve dokunmaya hassas olabilir. Eğer rahatsızlık hissederseniz, doktorunuz tedavi önerebilir. Bir ya da iki gün sonra, bu hafif rahatsızlıklar kaybolur.

Ameliyattan sonraki birkaç gün boyunca, doktorunuz iyileşmenize yardımcı olaca ve enfeksiyon riskini azaltacak göz damlaları kullanmanızı isteyecektir. Bu damlaları ne sıklıkta kullanmanız gerektiğini ve ne tür yan etkileri olduğu konusunu doktorunuza danışın. Sizden gözünü korumak üzere koruyucu şeffaf bir kalkan veya gözlük kullanamnız istenebilir. Gözünüze bastırmaktan veya sürtmekten kaçınmalısınız.

Eve vardığınızda ağır nesneleri belden aşağı eğilerek kaldırmaktan kaçının. Yürüyebilirsiniz, merdiven çıkabilirsiniz, hafif ev işleri yapabilirsiniz.

Çoğu durumda, iyleşme dört hafta içerisinde tamamlanır. Doktorunuz iyleşme süresince sizi kontrol edecektir.

Ameliyattan sonra sorunlar gelişebilirmi?

Yag lazer kapsulotomi

Ameliyat sonrası problemler nadirdir, ancak oluşabilir. Bu sorunlar enfeksiyon, kanama, iltihap (ağrı, kızarıklık, şişlik), görme kaybı, çift görme ve yüksek veya düşük göz basıncını içerebilir. Bu sorunlar genellikle zamanında tıbbi müdahale ile başarıyla tedavi edilebilir.

 

Bazen göz içindeki merceği çevreleyen zar şeffaflığını kaybedip bulutlu hale gelir. Bu duruma ikinci katarakt denir. Katarakt ameliyatından aylar hatta yıllar sonra gelişebilir.

 

İkincil katarakt yag lazer ile tedavi edilir. Doktorunuz merceğin arkasındaki bulanıklaşmış olan zardan ışığın  geçmesi için lazer kullanarak küçük bir pencere açar. Ayaktan uygulanan bu işleme YAG lazer kapsülotomi denir. Bu işlem ağrısızdır, nadiren göz tansiyonunda artışa neden olabilir. Önlem olarak, doktorunuz size işlem öncesi ya da sonrasında göz basıncını düşürmek için gözdamlası verebilir.

Görmeniz ne zaman yeniden normale döner?

Günlük aktivitelerinizin bir çoğuna hızla dönebilirsiniz, ancak görmeniz bulanık olabilir. Özellikle diğer gözünüzde katarakt varsa odaklanmaya adaptasyonunuz zaman alabilir. Ne zaman tekrar araç kullanabileceğinizi doktorunuza danışmalısınız.

Göz içi lens değişiminden sonra, renklerin çok parlak olduğunu fark edebilirsiniz. Katarakt gelişmiş doğal lensinizin sarımsı / kahverengimsi olmuş renginin aksine uygulanan göz içi merceği şeffaftır. Ameliyatı takip eden bir kaç ay içinde, renk algınız gelişecektir. Gözünüz iyileşmesi tamamlanınca yeni gözlükler gerekebilir.